cryptobeginner wereldwijd

Crypto Q&A: Ethereum als ‘gas’ voor de digitale economie, de hoge kosten van decentralisatie en hindernissen voor massale acceptatie

July 30, 2021

Bitcoin krijgt alle eer, maar ethereum, al vele jaren de nr. 2 cryptocurrency, wordt vanwege zijn blockchain-platform als superieur beschouwd.

 

Veel mensen, waaronder crypto-investeerders en -handelaren, hebben een fundamenteel misverstand over bitcoin BTCUSD, +6,90% en ethereum ETHUSD, +0,96%.

 

De twee cryptocurrencies en hun gerelateerde blockchains zijn verschillend maar complementair, legt Juan Villaverde van Weiss Ratings, een onafhankelijk investeringsratingbureau gevestigd in Florida, uit in deze vraag-en-antwoordkolom.

 

Villaverde is een econometrist en wiskundige die sinds 2012 cryptocurrencies volgt en bestudeert. Hij leidt het team van analisten en computerprogrammeurs die de Weiss Cryptocurrency Ratings hebben gemaakt.

 

 

Laten we eenvoudig beginnen.

 

MarketWatch: wat is ethereum?

 

Villaverde: Ethereum is ‘s werelds eerste – en vandaag een van de vele – ‘slimme contractplatforms’. In tegenstelling tot bitcoin, is het niet ontworpen als een betalingssysteem, maar als een ‘gedecentraliseerde wereldcomputer’. Het idee was om het concept van decentralisatie niet alleen toe te passen op geld en betalingen, maar ook op financiële contracten en elke vorm van sociale interactie die vertrouwen vereist tussen twee of meer partijen die elkaar niet kennen of vertrouwen. Door die sociale interacties in code te definiëren, fungeert het ethereum-netwerk als de bemiddelaar – automatisch de regels van die interactie afdwingen – tussen de verschillende partijen. Het idee achter dit concept is dat “code wet is”, en dat elke interactie die plaatsvindt tussen verschillende partijen precies moet worden uitgevoerd volgens de manier waarop deze in de code is gedefinieerd, zonder ruimte voor speciale belangen of subjectieve interpretaties.

 

MarketWatch: Ethereum is anders dan bitcoin. Hoezo?

 

Villaverde: Het is anders omdat de scope breder is. Bitcoin is een betalingsnetwerk dat is gebouwd om betalingen van A naar B op een veilige en betrouwbare manier af te handelen. Wat ethereum doet, is proberen de betrouwbaarheids- en decentralisatieaspecten van bitcoin te behouden, maar deze toe te passen op een bredere reeks gebruiksgevallen en niet alleen op betalingen.

 

Ethereum is niet de enige die is gebouwd als een gedecentraliseerde wereldcomputer. Er zijn veel kleinere slimme contractplatforms gebouwd voor hetzelfde gebruik, maar geen enkele is zo populair of algemeen bekend.

 

Wat het nieuws voor u en uw geld betekent

Begrijp hoe de huidige bedrijfspraktijken, marktdynamiek, belastingbeleid en meer van invloed zijn op u met realtime nieuws en analyses van

MarketWatch: een groeiend aantal concurrenten strijdt om de ongrijpbare titel van ‘ethereummoordenaar’, maar tot nu toe is niemand erin geslaagd. Het is duidelijk dat ethereum een ​​belangrijk voordeel heeft ten opzichte van andere platforms. Wat is het?

 

Villaverde: Netwerkeffect. Als een slim contractplatform, ook wel ‘gedecentraliseerde wereldcomputer’ genoemd, herbergt ethereum de meeste gebruikers, de meeste applicaties en de meeste ontwikkelaars van een soortgelijk netwerk. Ethereum wedijvert of overtreft bitcoin zelf in verschillende statistieken die vaak worden gebruikt om de grootte van een gedistribueerd netwerk te beoordelen, zoals het aantal actieve ontwikkelaars of de hoeveelheid dollarwaarde die door het netwerk beweegt.

 

Is Ethereum perfect

MarketWatch: Ethereum is zeker niet perfect. Onlangs hebben we gelezen over onbetaalbaar hoge transactiekosten en trage transactietijden. Veel van de ontluikende slimme contractplatforms scheppen op dat ze geen van die problemen hebben. Er zijn ook andere problemen, zelfs in vergelijking met bitcoin. Kunt u ons meer vertellen?

 

Villaverde: In vergelijking met bitcoin zijn er enkele belangrijke nadelen. De belangrijkste daarvan is de hogere complexiteit die nodig is voor ethereum om zijn beoogde gebruiksscenario te vervullen. Als een gedistribueerd netwerk dat zowat alles aankan wat je kunt coderen, is het voor ethereum buitengewoon moeilijk om te concurreren met bitcoin op het gebied van algehele beveiliging. De hogere complexiteit verhoogt de potentiële aanvalsvectoren die het netwerk gedeeltelijk of volledig disfunctioneel kunnen maken.

 

Meer transactievolume voor ethereum

Een ander probleem is dat ethereum aanzienlijk meer transactievolumes moet kunnen verwerken in vergelijking met bitcoin, maar vertrouwen op een proof-of-work blockchain – die bitcoin pionierde – is minder dan ideaal voor deze ambitieuze use-case. Dit heeft geleid tot de opkomst van ethereum-rivalen die beweren sneller en goedkoper te zijn dan ethereum. Het resulteerde ook in een verzameling voorgestelde updates die gewoonlijk “ethereum 2.0” worden genoemd, die in de komende 24 maanden zullen worden uitgerold en bedoeld zijn om enkele van de problemen op te lossen.

 

Andere problemen komen voort uit het feit dat het oorspronkelijke bezit van ethereum, ‘ether’, door speculanten wordt gebruikt om te pardeel te nemen aan de groei van het netwerk, maar ook om transactiekosten binnen hetzelfde netwerk te betalen. De vraag naar ether stijgt omdat speculanten een aandeel willen hebben in het groeiende ethereum-ecosysteem, wat het onbedoelde neveneffect heeft van het verdringen van de echte vraag naar het netwerk, aangezien hogere etherprijzen direct resulteren in hogere transactiekosten voor het gebruik van de technologie. We hebben dit onlangs gezien, waar de prijsstijgingen resulteerden in een massale uittocht van gebruikers van ethereum naar goedkopere alternatieven. Ironisch genoeg, als ethereum het aantal gebruikers niet kan laten groeien vanwege technische beperkingen, is de fundamentele reden om ether te bezitten enigszins uitgehold. Niets van dien aard is waar in het geval van bitcoin. Verwachting Chainlink is positief.

 

Kortom: de toegenomen complexiteit die ethereum nodig heeft om zijn doel te bereiken, verhoogt het risico als investering.

 

MarketWatch: Tijdens de recente bitcoin-duik hebben sommige lezers het idee uitgesproken dat ethereum “beter” is dan bitcoin en andere crypto’s.

 

Villaverde: Anders betekent niet beter of slechter. Een belangrijke analogie is goud en olie. Goud heeft eigenlijk maar één doel: een veilige opslag van waarde. Dit is verreweg de meest voorkomende bron van vraag. Olie is daarentegen de belangrijkste energiebron die onze beschaving aandrijft. Het wordt voor van alles gebruikt, daarom zijn de mogelijke toepassingen ongelooflijk divers.

 

Hetzelfde geldt voor bitcoin en ethereum. Bitcoin hoeft niet veel meer te doen dan wat het momenteel doet om zijn gebruiksscenario te vervullen. Het enige dat nodig is, is een robuuste beveiliging om te garanderen dat gebruikersfondsen niet op consensusniveau worden gehackt.

 

Aan de andere kant is ethereum “gas” voor de digitale economie. Daarom moet het netwerk niet alleen veilig zijn, maar ook goedkoop, snel en gebruiksvriendelijk.

 

Een goed voorbeeld van het verschil tussen bitcoin en ethereum is dat hogere prijzen over het algemeen goed zijn voor bitcoin, omdat het hierdoor een meer levensvatbare investeringsoptie kan worden voor meer gebruikers. Ondertussen verlammen hogere etherprijzen het vermogen van ethereum om als gas voor de digitale economie te dienen fundamenteel. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn hogere etherprijzen niet “goed” voor ethereum – al het andere is gelijk. Toch zijn ze alles waar je op zou kunnen hopen in bitcoin.

 

Waarheid bitcoin en ethereum

De waarheid is dat bitcoin en ethereum elkaar aanvullen in plaats van met elkaar te concurreren. Bitcoin is de onderpandlaag voor de crypto-economie: een robuuste, hackbestendige waardeopslag. Ethereum is het gas dat dezelfde crypto-economie aandrijft: het drijft allerlei gedecentraliseerde applicaties aan.

 

Beide zijn zeer waardevol en noodzakelijk om de invloed van crypto in de wereld uit te breiden.

 

MarketWatch: Veilig, beveiligd, snel en gebruiksvriendelijk blijven en tegelijkertijd gedecentraliseerd blijven, zijn dus de grootste uitdagingen voor het ethereum-netwerk. Hoe zit het met andere altcoins, of beter nog, de industrie in het algemeen?

 

Villaverde: De grootste uitdaging voor de crypto-industrie van vandaag is dezelfde als altijd: hoe upgradet de industrie haar infrastructuur om plaats te bieden aan de volgende miljoen, 100 miljoen of een miljard gebruikers zonder afbreuk te doen aan de belangrijkste principes van decentralisatie en vertrouwenloosheid?

 

Decentralisatie is duur om te produceren en moeilijk te onderhouden. Wat gebruikers ervoor terugkrijgen, is zelfbewaring van hun activa, evenals de vrijheid om ermee te doen wat ze willen, vrij van censuur of repressie door een gecentraliseerde tegenpartij.

 

Massale adoptie

Toch is het moeilijk om deze technologie te schalen voor massale adoptie. De industrie probeert nog steeds uit te vinden hoe te schalen zonder afbreuk te doen aan de belangrijkste grondbeginselen van crypto. We hebben gezien dat veel projecten probeerden te bezuinigen, transactiesnelheden te verhogen en kosten te verlagen ten koste van decentralisatie. Deze projecten zullen voorspelbaar nergens toe leiden, aangezien centralisatie is waar het traditionele financiële systeem al in uitblinkt. Bitvavo ervaringen zijn positief.

 

Degenen die erachter komen hoe ze meer massale acceptatie mogelijk kunnen maken zonder concessies te doen aan decentralisatie, kunnen flink profiteren van de veranderingen die deze technologie met zich meebrengt.

 

MarketWatch: eerder in deze discussie noemde u bepaalde upgrades die het ethereum-team van plan is te implementeren om de tekortkomingen van het netwerk aan te pakken. Een daarvan is Layer 2, ook wel L2 genoemd. Kun je enig licht werpen op wat L2 is en hoe het ethereum helpt zijn groeipijnen op te lossen?

 

Villaverde: De weg naar massale acceptatie en massale opschaling van gedistribueerde systemen zal vele facetten aannemen. Op dit moment begint de industrie zich te realiseren dat Layer 1 – of de basisblockchain – moet evolueren naar een afwikkelingslaag voor Layer 2-oplossingen.

 

Ethereum blockchain gebruiken

In plaats van de ethereum-blockchain rechtstreeks te gebruiken, zullen eindgebruikers interactie hebben met een verscheidenheid aan verschillende technologieën – zijketens, Optimistic en ZK-Rollups, enz. – en deze technologieën zullen periodiek hun activiteiten op de belangrijkste ethereum-blockchain afwikkelen.

 

Hoe dit er in de praktijk uitziet, verschilt per Layer 2-technologie, maar wat ze allemaal gemeen hebben, is dat deze applicaties grote aantallen transacties samenvoegen en er een samenvatting van schrijven op de hoofdblockchain, en er dus op vertrouwen voor de veiligheid.

 

Wegen zijn hier een goede analogie. Als eiedereen gebruikt de basislaag, dat is vergelijkbaar met iedereen die met zijn eigen auto op de weg rijdt. Als de weg populair wordt, kan dit tot files leiden. Een goede oplossing voor dit probleem is de introductie van bussen waarmee meerdere mensen hetzelfde voertuig kunnen delen, waardoor de file wordt opgeruimd en meer mensen de weg kunnen gebruiken, aangezien het gebruik van een bus de kosten per hoofd van de bevolking aanzienlijk verlaagt .

 

Verschillen zijn duidelijk

Hoewel er enkele verschillen zijn, zolang de wegen in goede staat zijn, maakt het voor u als eindgebruiker niet zoveel uit of u een auto of een bus gebruikt.

 

In crypto-termen is de weg de basislaag – of laag 1 – en de bus is de laag 2-oplossing waarmee meer mensen de basislaag tegen lagere kosten kunnen gebruiken.

 

Als ik zeg dat Laag 1 bijna uitsluitend zal worden gebruikt als afrekeningsmechanisme voor Laag 2, zeg ik eigenlijk dat op termijn individuele auto’s helemaal zullen worden uitgefaseerd en alleen bussen de weg zullen gebruiken.

 

MarketWatch: Tot slot, wat heeft de toekomst voor ethereum in petto? Zal het de cryptowereld regeren, of is het tijd om een ​​stap terug te doen en andere, potentieel waardevollere projecten het over te laten nemen?

 

Villaverde: Dit is mogelijk de vraag van een biljoen dollar. Op dit moment heeft ethereum het first-mover-voordeel en een aanzienlijke voorsprong op zijn concurrentie. Dat gezegd hebbende, het upgraden van ethereum om plaats te bieden aan een miljard gebruikers is geen gemakkelijke taak. Teruggaan naar het voorbeeld van de weg, het upgraden terwijl auto’s het nog gebruiken, is een hele uitdaging. Concurrenten hoeven niet met deze problemen te worstelen, en ze zijn vrij om te leren van de fouten van ethereum, voort te bouwen op zijn successen en de weg op te gaan met aanzienlijk superieure technologie en zonder alle bagage die bij ethereum hoort.

 

Dat gezegd hebbende, is de markt tot nu toe duidelijk van mening dat de grote netwerkeffecten van ethereum na verloop van tijd al het andere zullen overtreffen, en geen enkele concurrent zal er ooit in de buurt komen wat betreft adoptie.

 

Ethereum heeft een geloofwaardige en uitgebreide routekaart om zijn technologie te upgraden om massale acceptatie mogelijk te maken. Of het zover komt voordat een concurrent een groot deel van zijn marktaandeel afbijt, is iets waar we alleen maar over kunnen speculeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *